Vliegen naar Punta Cana

Punta Cana ligt in de Dominicaanse Republiek. Dit land beslaat de rechterkant van het Caribische eiland Hispaniola. Omdat er sprake is van een eiland is er geen mogelijkheid om Punta Cana over de weg of per spoor te bereiken. Er zijn ook geen veerdiensten naar Punta Cana, dus per boot naar Punta Cana reizen kan alleen als je een eigen boot hebt. De manier om naar Punta Cana te reizen is daarom het vliegtuig. Hiermee kun je de afstand van ongeveer 7250 kilometer die tussen Amsterdam en Punta Cana International Airport ligt in ongeveer acht tot tien uur afleggen als je rechtstreeks vliegt.

Op deze pagina lees je alles over vliegen naar Punta Cana en het reizen vanaf de luchthaven naar je eindbestemming in Punta Cana.

Luchtvaartmaatschappijen

Als je vanuit Nederland naar Punta Cana wilt vliegen dan is TUI (TuiFly) de enige luchtvaartmaatschappij die direct of met een tussenstop tussen Amsterdam en Punta Cana vliegt. Het gros van de stoelen aan boord van hun Boeing 787 Dreamliner vliegtuigen wordt verkocht in combinatie met een pakketreis van TUI. Je kunt echter ook losse vliegtickets naar Punta Cana boeken bij hen. Je hebt hierbij de keuze uit drie boekingsklassen: Economy, Comfort en Deluxe. De hoeveelheid comfort (vooral beenruimte) en gratis services neemt toe naarmate je een hogere klasse boekt.
Of je wel of niet rechtstreeks vliegt hangt vooral af van welke vluchtdagen je hebt. Als je exact één week of twee weken (9 of 16 daagse reis) verblijft dan heb je normaal gesproken één rechtstreekse vlucht en één vlucht met een tussenlanding. Of je dan wel of niet van boord van het vliegtuig gaat tijdens de tussenlanding is vooraf niet te zeggen. Dit verschilt per route.

Een alternatief om naar Punta Cana te vliegen is vanaf Brussel met TUIfly. Deze Belgische tak van TUIfly vliegt ook met een Boeing 787 Dreamliner. Bij TUI fly Belgium kun je in Comfort/Premium Club reizen voor extra comfort en services. Ook voor TUIfly België geldt dat je losse vliegtickets tussen Brussel en Punta Cana kunt boeken, maar dat je natuurlijk ook een pakketreis bij TUI kunt boeken waar de retourvlucht Brussel-Punta Cana bij inbegrepen zit. Het aanbod en de prijzen zijn redelijk vergelijkbaar met die van TUI Nederland. Tijdens Belgische vakanties kan het duurder zijn om vanuit Brussel te vertrekken.

Je kunt met TUIfly naar Punta Cana vliegen.

Vliegduur

Als je naar de schematijden kijkt dan wordt er voor de heenreis ongeveer tien uur ingecalculeerd en voor de retourreis iets meer dan negen uur. In de praktijk gebeurt het vaak dat je een uur korter vliegt. Voor de luchtvaartmaatschappij is het handiger om langere tijden door te geven aan de passagiers. Het kan tegenzitten omdat je een langere route toegewezen krijgt door de luchtverkeersleiding maar het kan ook zijn dat je wat later vertrekt. Op deze manier hebben de luchtvaartmaatschappijen een redelijke marge om verloren tijd nog in te halen.

De heenreis vanaf Amsterdam of Brussel naar Punta Cana duurt gemiddeld 9 tot 9,5 uur. Dit is exclusief het taxiën van of naar de landingsbaan. Op de terugweg doet het vliegtuig er meestal iets meer dan acht uur over. Wij hebben ook al een terugvlucht meegemaakt die in 7 uur en 50 minuten afgelegd werd. Het verschil tussen de heen- en terugvlucht wordt veroorzaakt door de wind die op vlieghoogte (ongeveer tien kilometer) staat. Die waait gedurende een groot deel van de vlucht uit westelijke richting. Op de heenreis heb je daardoor wind tegen en op de terugvlucht wind mee. Hierdoor wordt er op de terugvlucht harder gevlogen. Snelheden die tijdens de vlucht grotendeels rond of iets boven de 1000 kilometer per uur liggen zijn dan meer regel dan uitzondering.

Punta Cana International Airport

Punta Cana International Airport was de eerste luchthaven ter wereld die direct als private luchthaven ontwikkeld is. In 1984 werd het door Grupo Puntacana ontwikkelde vliegveld ontwikkeld. Er was maar één doel: ervoor zorgen dat toeristen vanuit heel de wereld naar Punta Cana zouden kunnen vliegen om daar hun geld uit te geven in deze nieuwe toeristische bestemming. Dat Grupo Puntacana daarmee een gouden zet gedaan heeft blijkt wel uit de ontwikkeling die het vliegveld heeft ondergaan. De sfeervolle terminal is al een keer uitgebreid en volledig gemoderniseerd en inmiddels weten zo’n tien miljoen passagiers per jaar hun weg naar Punta Cana International Airport te vinden.

Wie landt op PUJ (dit is de IATA-code die voor het vliegveld gehanteerd wordt) die komt terecht op een modern vliegveld die direct de heerlijke tropische sfeer uitstraalt. Dit komt vooral door de daken die met palmbladeren bedekt zijn. Zowel de aankomst- als vertrekhal zijn schoon en voorzien van de services die je van een hedendaagse luchthaven mag verwachten. Airconditioning is met uitzondering van een aantal ruimtes niet aanwezig. De terminal is semi-open en onder de daken hangen enorme waaiers die voor de nodige verkoeling moeten zorgen.

Het internationale vliegveld van Punta Cana

Vervoer van en naar de luchthaven

Als je een pakketreis naar Punta Cana hebt geboekt dan hoef je je geen zorgen te maken om de transfer naar de accommodatie. Normaliter is de transfer onderdeel van de geboekte vakantie en zorgt de touroperator voor het transport naar jouw hotel of appartement. De host of hostess wacht je op bij de aankomsthal en vertelt je met welke bus of taxi je naar je accommodatie gebracht wordt. De reisduur hangt af van de afstand tot de accommodatie, hoeveel verschillende accommodaties de auto/bus aan moet doen en in welke volgorde dat gebeurt. Reken erop dat je gemiddeld een uur kwijt bent.

Als je geen pakketreis geboekt hebt dan kun je per taxi of huurauto van het vliegveld naar je accommodatie reizen. Reken op een tarief van ongeveer 20 tot 30 Amerikaanse dollars voor de hotels die het dichtste bij liggen tot aan 60-80 dollar voor de meest veraf gelegen accommodaties.
Een huurauto huur je vanaf ongeveer 200-250 euro voor een week voor een kleine auto tot ongeveer 350 tot 500 euro voor een kleine tot midsize SUV. Als je een auto voor kortere tijd (één of twee dagen) huurt dan is de prijs per dag vaak aanzienlijk hoger.

Transport van de luchthaven naar het hotel met de bus