Vervoer in Punta Cana

Zo… je bent gearriveerd in Punta Cana. Het eerste wat je waarschijnlijk doet is naar je accommodatie reizen. Dat geschiedt vooral met bussen en taxi’s. Als je een pakketreis geboekt hebt dan hoef je je over het vervoer geen zorgen te maken. Dat wordt dan als het goed is allemaal door de reisorganisatie geregeld. Maar dan zit je uiteindelijk in je resort of hotel. Ga je daar tijdens je hele vakantie in Punta Cana verblijven of wil je er toch op uit trekken om wat van de omgeving of de rest van het land te zien?

Op deze pagina beschrijven we de verschillende mogelijkheden van vervoer in en rond Punta Cana.

Vervoer van en naar de luchthaven

Als je een pakketreis naar Punta Cana hebt geboekt dan hoef je je geen zorgen te maken om de transfer naar de accommodatie. Normaliter is de transfer onderdeel van de geboekte vakantie en zorgt de touroperator voor het transport naar jouw hotel of appartement. De host of hostess wacht je op bij de aankomsthal en vertelt je met welke bus of taxi je naar je accommodatie gebracht wordt. De reisduur hangt af van de afstand tot de accommodatie, hoeveel verschillende accommodaties de auto/bus aan moet doen en in welke volgorde dat gebeurt. Reken erop dat je gemiddeld een uur kwijt bent.

Als je geen pakketreis geboekt hebt dan kun je per taxi of huurauto van het vliegveld naar je accommodatie reizen. Reken op een tarief van ongeveer 20 tot 30 Amerikaanse dollars voor de hotels die het dichtste bij liggen tot aan 60-80 dollar voor de meest veraf gelegen accommodaties.
Een huurauto huur je vanaf ongeveer 200-250 euro voor een week voor een kleine auto tot ongeveer 350 tot 500 euro voor een kleine tot midsize SUV. Als je een auto voor kortere tijd (één of twee dagen) huurt dan is de prijs per dag vaak aanzienlijk hoger.

Transport van de luchthaven naar het hotel met de bus

Autorijden

Wie voldoende lef heeft die kan er zelf met een huurauto op uit trekken. Je kunt dan de winkelcentra en activiteiten in Punta Cana bezoeken, op eigen houtje een rit maken naar de stad Higüey of zelfs Santo Domingo met de huurauto bezoeken. Vroeger was dat een hachelijke expeditie die je bijna vier uur reistijd kostte. Sinds de snelweg Coral Highway in 2012 geopend werd is de reistijd naar Santo Domingo aanzienlijk geslonken. Als het weer en verkeer een beetje meezit dan kun je in ongeveer twee uur naar Santo Domingo reizen. Houd er wel rekening mee dat je op sommige trajecten tol moet betalen. Hoewel de weg heel veel lijkt op een Europese snelweg (twee keer twee banen) gaat het er wel anders aan toe. Bestuurders nemen het niet altijd even nauw met de belijningen, brommers rijden (in het donker vaak onverlicht) over de snelweg, er kunnen dieren op de snelweg lopen door het ontbreken van vangrails en hekken en chauffeurs nemen hebben over het algemeen maling aan de verkeersregels. Defensief rijden en altijd de ogen op de weg houden is een must zodra je je hier in het verkeer begeeft.

De weg naar Santo Domingo verbindt Punta Cana ook met de stad La Romana. Deze handelsstad telt een paar bezienswaardigheden zoals het Altos de Chavón en het amfitheater. Daarnaast vind je bij La Romana een aantal fraaie stranden.

Autorijden in de Dominicaanse Republiek