Punta Cana met kinderen

Wil je met kinderen op vakantie naar Punta Cana? Wie rekening houdt met de omstandigheden en de mogelijkheden die deze reisbestemming te bieden heeft die zal een geweldige vakantie met zijn of haar kinderen beleven op deze zonovergoten tropische bestemming. Eigenlijk kun je met kinderen van alle leeftijden een vakantie in Punta Cana vieren. Niet alle hotels zijn boekbaar met kinderen, want sommige hotels zijn ‘adults only’. Hier mag je alleen verblijven als je tenminste 18 jaar oud bent.

Wie met een baby reist die moet wel rekening houden met een aantal zaken zoals tijdsverschil, reistijden en babyvoeding. Op deze pagina zullen we daar verder op in gaan, net als over het reizen met kinderen van andere leeftijden naar Punta Cana.

Kindvriendelijke bestemming?

De eerste vraag die bij mensen met kinderen opkomt is of Punta Cana een kindvriendelijke bestemming is. Omdat deze vraag vooral afhankelijk is van hoe gemakkelijk je kinderen en jezelf met bepaalde omstandigheden omgaan en wat jullie verwachten van een vakantie. Wie vooral op zoek is naar een zonnige warme bestemming om te genieten van zon, zee en strand die heeft in Punta Cana een heerlijke plek gevonden. De hotelresorts zijn optimaal ingericht om een luie vakantie aan het zwembad of strand te vieren. Dit is natuurlijk iets wat voor alle leeftijden aangenaam is. Wie daarnaast ook nog voldoende entertainment wil hebben voor het kroost die kan kiezen uit een groot aantal hotels waar de hele dag door een animatieteam zorgt voor het nodige vermaak. Een aantal hotels hebben ook nog speciale kinderclubs en tienerclubs. Ons advies is om via beoordelingssites zoals zoover en tripadvisor wel even te lezen hoe de kwaliteit van het entertainment en de kids clubs is. Daar kunnen aanzienlijke verschillen in zitten.

Ook voor kinderen is Punta Cana heerlijk genieten!

Sommige hotels hebben ook een (sport)bar of zelfs een discotheek waar de oudere tieners zich in de avonduren kunnen vermaken. Bij all-inclusivehotels is de drank in deze plekken meestal inbegrepen. Wie geen disco in het hotel heeft die kan er altijd nog voor kiezen om met de taxi naar Coco Bongo te gaan. Deze bekende discotheek ligt bij de San Juan Shopping Mall en is vanuit de meeste hotels in Punta Cana binnen een kwartier tot een half uur te bereiken met de taxi.

Een hotelketen die goed aangeschreven staat op het gebied van familievakanties is RIU, en dan met name de clubhotels. In Punta Cana zitten er verschillende RIU hotels bij elkaar waaronder RIU ClubHotel Riu Bambu.

Het animatieprogramma van een kindvriendelijk hotel

Reizen met kinderen

Wie vanuit Nederland of België naar Punta Cana reist die moet rekening houden met een lange reistijd. De vlucht duurt (mits rechtstreeks) zo’n 8 tot 10 uur en je bent natuurlijk ook een paar uur kwijt vanaf huis tot het moment van vertrek en na de landing tot in het hotel. Reken op een totale reis van 14 tot 18 uur, afhankelijk van je reistijd in Europa en de volgorde waarin je in Punta Cana bij het hotel afgeleverd wordt. Dan hebben we het nog niet over eventuele vertragingen of tussenlandingen. Dergelijke reizen zijn voor zowel volwassenen maar zeker ook kinderen vrij vermoeiend. Daar komt ook nog eens het tijdsverschil bij waar je mee te maken krijgt. Deze bedraagt in de winterperiode 5 uur en tijdens het zomerseizoen maar liefst 6 uur. Het omschakelen is voor kinderen vaak wat lastiger dan voor volwassenen. Vooral voor baby’s en dreumesen die ook overdag nog eens slapen kan het verstoren van het slaapritme erg lastig zijn. Dat is wel iets wat je in moet calculeren als je een vakantie in Punta Cana overweegt. Hoewel het zeker mogelijk is om met hele jonge kinderen dergelijke reizen te maken zijn we zelf pas weer dit soort vakanties gaan maken bij een leeftijd van 3 jaar van onze kinderen.

Babyvoeding en luiers

De grote vraag voor kinderen die nog niet zindelijk zijn en voor baby’s die nog niet alles mogen eten is of er luiers en babyvoeding te koop is in Punta Cana. Dat is er, maar niet overal en zeker niet een al te groot assortiment. De meeste hotels hebben een winkel waar je gemaksartikelen (snacks, zonnebrand, toiletartikelen), kleding en souvenirs kunt kopen. Vaak bieden deze winkels ook een aantal verschillende maten luiers aan. Meestal is dit van het merk Pampers. Met babyvoeding is het vaak wat lastiger. Het is niet overal te koop en de vraag is zeker of het er is van het merk die je baby gewend is. Ons advies is om instant babyvoeding vanuit Nederland mee te nemen. Fruit en (gekookte) groente is er volop te vinden in de restaurants. Deze kun je laten fijnmaken door de bediening als dat nodig is.

Houd er in ieder geval rekening mee dat als je luiers of babyvoeding in de Dominicaanse Republiek koopt je meestal meer betaalt dan in Nederland of België. Soms betaal je zelfs het dubbele of meer.

Luiers zijn te koop, maar wel duurder dan bij ons

Gezondheid

Hoewel ook volwassenen zeker voorzichtig moeten zijn is de zon vooral voor jongere kinderen een serieus risico. Vanaf maart tot en met september is er meestal sprake van een extreem hoge zonkracht (UV-index 10 of hoger) en zelfs in het winterseizoen is de zon bij zonnig weer krachtiger dan wat we tijdens de Nederlandse zomers gewend zijn. Zelfs bij bewolkt weer kun je al verbranden in Punta Cana. Naast directe gevolgen (verbranding van de huid en mogelijk veel pijn) is een overdaad aan UV-straling voor kinderen vooral op de lange termijn schadelijk. Wie als kind regelmatig te lang blootgesteld wordt aan de schadelijke UV-straling die heeft als volwassene een groter kans om huidkanker te krijgen.

Eigenlijk is voor baby’s, zeker met een blanke huid, de zon altijd te sterk in Punta Cana. Veelvuldig smeren met een antizonnebrandcrème en de jongsten vooral tussen 10 en 16 uur uit de zon houden is het advies. Hetzelfde geldt eigenlijk bijna voor alle kinderen. Zeker tussen 11 en 15 uur is de zon vaak gemeen fel en dienen kinderen en volwassenen beschermd te worden tegen de zon.

Andere gezondheidsrisico’s die zowel voor kinderen als voor volwassenen gelden:
Muggen. Deze parasieten kunnen virussen overbrengen zoals zika en malaria. Preventief anti-malariapillen slikken is meestal niet nodig voor Punta Cana. Raadpleeg echter wel voor de zekerheid een arts, havenziekenhuis of GGD die op de hoogte zijn van de actuele situatie. Belangrijk is om zowel overdag als ’s avonds een antimuggenmiddel met DEET te gebruiken. Een veel verkocht middel in de Cariben is Off. Je kunt natuurlijk ook in Nederland alvast wat kopen.
Diarree. Er zijn verschillende manieren waarop je in de Dominicaanse Republiek reizigersdiarree op kunt lopen. Veel voorkomende gevallen zijn het gevolg van het eten van ongeschild fruit, slecht verwarmd voedsel en de overgang van koel weer naar tropische omstandigheden. Zorg ervoor dat je diarreeremmers en ORS in je reisbagage hebt zitten. Bij aanhoudende diarree kun je het beste een arts opzoeken.
Uitdroging. Als je in Punta Cana net zoveel drinkt als in Nederland of België dan ligt uitdroging op de loer. Ook al merk je het niet altijd: je verliest veel meer vocht door zweten omdat het er zo warm is. Je lichaam heeft daarom extra vloeistof nodig. Zorg er bij kinderen voor dat dat vooral in de vorm van extra water is in plaats van suikerhoudende frisdranken. Voor volwassenen geldt dat er vooral ook water in plaats van of naast alcoholische dranken gedronken moeten worden.
Wondjes. Het vele buiten spelen en vooral de natuur zorgt wat gemakkelijker voor wondjes. Doorns aan struiken, uitglijden over natte tegels, wondjes door glijbanen of scherpe objecten in de zee…. je moet er rekening mee houden dat dit kan gebeuren. De gemeenste wonden kun je oplopen door een stukje koraal waar je met je voet in stapt. Niet zelden breekt dat af en moet het stukje dat in de voet achterblijft zorgvuldig verwijderd worden. Dat gebeurt meestal door een arts. Er is ook een kleine, maar wel aanwezige kans, dat je in zee te maken krijgt met stekelige vissen. Blijf bij het snorkelen zeker uit de buurt van de koraalduivel en de steenvis. De giffen van deze stekelige vissen kunnen helse pijnen veroorzaken. Gelukkig is de kans dat je één van deze gemene jongens tegenkomt klein. Omdat ze een bedreiging vormen voor de inheemse vissen worden ze zoveel mogelijk gedood als ze aangetroffen worden.

Mocht je te maken krijgen met een ziekte of ongeval die je zelf niet kunt bestrijden, ga dan naar een arts. Ook bij enige vorm van twijfel kun je beter een arts opzoeken. Veel hotels hebben een erkende arts op hun eigen terrein. Als dat niet het geval is dan zijn er enkele klinieken in Punta Cana die de meeste gevallen zelf kunnen behandelen. Voor gecompliceerde verwondingen en spoedoperaties zul je al snel naar het ziekenhuis van Santo Domingo moeten gaan.

Omdat de medische kosten in de Dominicaanse Republiek hoger uit kunnen vallen dan wat de ziektekostenverzekering in Nederland dekt, is het aan te raden om een reisverzekering met medische dekking af te sluiten. Die is zeker nodig in het geval dat er sprake is van repatriëring. In veel gevallen is een doorlopende reisverzekering gunstiger dan een losse reisverzekering. Dat geldt zeker als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat of regelmatig een dagje in een buurland vertoeft.

Kijk voor vertrek ook of er inentingen / vaccinaties aanbevolen worden. Belangrijk is om in dat geval te weten of de geadviseerde vaccinaties al gegeven zijn of dat ze nog geldig zijn.

Strand en zee

Punta Cana ligt aan de oostelijke kant van de Dominicaanse Republiek. Dat is de kant waar de eind meestal op staat. Hierdoor kan de zee redelijk ruw zijn. Hoewel de golfslag zeker leuk is, is het vooral de krachtige onderstroming die een risico vormt voor kinderen. Strandwachten zijn er niet overal en altijd. Het is daarom van belang om zelf de kinderen goed in de gaten te houden als ze in zee gaan zwemmen. Zeker bij de rode vlag moet je je afvragen of ze wel alleen de zee in mogen. Zit je iets zuidelijker langs de kust dan is de zee meestal wat rustige ter hoogte van het strand.

Een kind die heerlijk tegen een palmboom van de zon geniet