Het strand van Punta Cana

De grootste attractie van Punta Cana is het strand. Eigenlijk moeten we zeggen: de stranden. Want hoewel het gros van de toeristen aan hetzelfde (Bávaro) strand zit telt de regio Punta Cana een paar verschillende stranden.
De stranden die je hier vindt voldoen helemaal aan het perfecte plaatje van een tropisch strand: witte zandstranden met een felblauwe zee en wuivende groene palmbomen ter decoratie. Niet voor niets dat veel posters met palmbomen gebaseerd zijn op foto’s die hier op de stranden genomen zijn. De tienduizenden palmen die langs de kust staan zijn gewillige en fotogenieke modellen voor de ideale vakantiefoto. Wie hier vakantiefoto’s maakt en die via social media deelt met vrienden en familie die kan zeker op jaloerse reacties rekenen.

De belangrijkste stranden

In totaal vind je langs de kust van Punta Cana ongeveer vijftig kilometer aan strand, dat verdeeld is over een paar verschillende stranden. Het langste strand is het Bávaro strand, dat een lengte heeft van om en nabij de dertig kilometer. Dit is het strand waar op dit moment het allergrootste deel van de strandhotels in Punta Cana aan gelegen zijn. Omdat het strand vrijwel ononderbroken langs de kust loopt leent het zich prima voor zeer lange strandwandelingen. Je ziet dan ook al vanaf zonsopkomst de eerste vroege vogels aan hun wandeling beginnen. Wie wat meer energie wil verbruiken die kan hardlopen op het strand. Het Bávarostrand leent zich daar prima voor.

Andere stranden in Punta Cana zijn Playa el Macao, Playa Punta Cana en Playa Juanillo.

De belangrijkste stranden van Punta Cana

Voorzieningen

Hoewel de stranden in Punta Cana publieke stranden zijn, vind je er amper voorzieningen die niet bij een hotel behoren. Douches, horeca en zelfs de strandwachten die je op sommige plekken ziet horen bij de hotels die langs het strand liggen. Datzelfde geldt voor de strandbedden en cabana’s die tussen en voor de palmbomen te vinden zijn. Als je een strandwandeling gaat maken dan kun je daarom het beste zelf drinken (flesje water) meenemen, omdat de kans dat je onderweg wat kunt kopen vrij klein is. Je kunt een willekeurig hotelresort binnenwandelen en ter plaatse in het winkeltje wat te drinken of snacken kopen, mits de bewaking van het betreffende hotel je niet tegenhoudt omdat je niet het juiste all-inclusivebandje om de pols hebt zitten. Iets nuttigen bij de bars van de hotels waar je niet verblijft is alleen mogelijk als er geen sprake is van een all-inclusive hotel en je dus gewoon kunt betalen voor je drankje.

De zee

Het grootste deel van Punta Cana ligt niet aan de Caribische Zee, maar aan de Atlantische Oceaan. Als je naar de prachtige kleuren van de zee kijkt dan zou je dat niet zeggen, want het plaatje dat je voor je ziet is zeker wel Caribisch. Omdat Punta Cana in het oosten van de Dominicaanse Republiek ligt zit je aan de kant waar grote delen van het jaar de noordoostelijke passaatwind waait. Dit zorgt voor de nodige golfslag, die wel varieert langs het strand. Zo is de zee in het noordelijke deel van het Bávarostrand wat ruwer dan wanneer je je iets zuidelijker begeeft. Je merkt dat de bocht ter hoogte van het Majestic Colonial Punta Cana hotel een soort van breekpunt is. Ten zuiden van dit plekje is de zee wat rustiger en lijkt het stuk dat helderblauw is ook wat groter te zijn.

Vrij dicht bij de branding is er al wat tropische vis te zien. Wel hebben we de afgelopen twintig jaar wel een duidelijke afname waargenomen in het aantal vissen dat dicht in de buurt van het strand te vinden is. Als je geluk hebt kun je nog direct bij het strand snorkelen, maar op veel plekken hebben visserij en de grote hoeveelheden toeristen er al voor gezorgd dat er minder vis te spotten is.

De zee is altijd aangenaam warm. Tijdens de koudste maanden bedraagt de watertemperatuur nog altijd een zeer aangename 26 graden Celsius. Dit is in februari en maart. Vanaf april loopt de temperatuur langzaam op richting 29 tot 30 graden in het najaar, waarna de zeewatertemperatuur weer langzaamaan wat daalt naar de 26 graden.

De zee en het strand

Het strand

Over het strand kunnen we vrij kort zijn. Het strand bestaat uit fijn ‘wit’ zand en kent amper tot geen stenen, rotsen of kiezels. Het woord ‘wit’ staat tussen aanhalingstekens omdat een wit zandstrand niet letterlijk spierwit is. Het is een aanduiding om aan te geven dat dit zandtype tot de lichtste zandstranden op aarde behoren. Felle zon en een felblauwe zee versterken dat optische effect.

Als je foto’s van het strand in Punta Cana ziet dan zie je zelden zeewier, aangespoelde takken of afval op het strand liggen. Dat komt niet omdat dit niet voorkomt, maar is het gevolg van ingrijpen door de mens. De hotels zorgen ervoor dat de stranden zoveel mogelijk schoongehouden worden. Dat gebeurt vooral in de vroege ochtend voordat de gasten hun plekjes op het strand innemen. Na een dag met ruig weer zie je soms dat het strand nog niet goed opgeruimd is. Hetzelfde zie je vaak op stukken die niet direct voor een hotel liggen.

Hout op het strand

Met dolfijnen zwemmen

Wie een keer met dolfijnen wil zwemmen die kan dat in Punta Cana doen. Wij zullen geen oordeel vellen over hoe diervriendelijk de mogelijkheden in Punta Cana zijn om met dolfijnen te zwemmen, want als je puur vanuit het belang van het dier kijkt dan is iedere vorm van gevangenschap of ‘gedwongen’ interactie tussen mens en dier niet goed voor dieren in het algemeen.
Bij Dolpin Explorer zijn er uiteenlopende programma’s te boeken om met dolfijnen te zwemmen. Dit geschiedt in een bassin in de oceaan, waardoor het geheel er natuurlijk uitziet. Prijzen beginnen rond de 150 dollar per persoon om met de dolfijnen te zwemmen. Spelen met dolfijnen (ook geschikt voor jonge kinderen en peuters) begint al rond de 100 dollar per persoon.
Bij Dolphin Discovery zwem je in speciale bassins die aangelegd zijn voor dit doel. Je zwemt dus niet in de zee met dolfijnen, maar in zwembaden met zout water. Dolphin Discovery is een commerciële keten die verspreid door het Caribisch gebied, in de Verenigde Staten en in Mexico meer dan tien parken bezitten waar je met dolfijnen kunt zwemmen. De prijzen zijn vergelijkbaar met die van Dolphin Explorer.

Watersport

Wie actief bezig wil zijn op of in het water die kan uit een groot aantal watersporten kiezen. Je kunt met een waterfiets, kano of catamaran het water op gaan. Je kunt er snorkelen, duiken of met een glass bottom boat de vis bekijken. Je kunt parasailen, heel hard op een drijvend kussen door de zee gesleurd worden of wandelen over de bodem met de Seaquarium excursie.
Bij de hotels zijn kano’s en snorkelsets vaak gratis te leen voor gasten van het hotel. Voor de rest moet je vrijwel altijd betalen. De aanbieders van allerlei soorten watersport zijn vooral te vinden bij de hotels, maar meestal niet exclusief voor de gasten van de betreffende hotels. Voor toeristen is er daarom voldoende keuze in aanbod en daarom moet je ook zeker prijzen vergelijken voordat je iets boekt.

In Punta Cana kun je aan allerlei soorten watersport doen.