Bezienswaardigheden en excursies in Punta Cana

Als je een vakantie viert in Punta Cana dan moet je er rekening mee houden dat er in Punta Cana behalve het strand, allerlei vormen van watersport, het entertainment van de hotels en de mogelijkheid om te golfen niet zoveel te doen is wat je op eigen houtje kunt doen. Je komt al snel terecht bij de excursies die aangeboden worden door bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn of via de reisorganisaties. Er zijn ook excursies die exclusief door de reisorganisatie aangeboden worden. Op eigen houtje kun je ook wel wat doen. Zo kun je met een huurauto of lokaal vervoer naar Higüey of Santo Domingo reizen. Ook kun je zelf rechtstreeks naar de aanbieders van zwemmen met dolfijnen gaan, maar kost dit vaak hetzelfde en zit er de transfer dan niet bij inbegrepen. Voor de meeste excursies raden we aan om toch eventjes goed rond te kijken en te vergelijken. Wij zullen geen mening geven over waar je een excursie moet boeken, omdat we niet alle excursies zelf beleefd hebben bij iedere aanbieder.

Regel je tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je tours en activiteiten in Punta Cana bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Punta Cana.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen in Punta Cana
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours in Punta Cana via Tiqets

activiteiten en tours in Punta Cana via GetYourGuide

De stranden

Het strand is de belangrijkste attractie van Punta Cana. Dit is de grote reden waarom toeristen een vakantie naar Punta Cana boeken. Denk aan kilometers lange droomstranden die bestaan uit wit zand, een felblauwe zee en duizenden palmbomen. Wat heeft een mens nog meer nodig op vakantie. Als je het hebt over de bezienswaardigheden van Punta Cana dan mogen de tropische stranden niet ontbreken op zo’n overzicht.

Op onze pagina over de stranden van Punta Cana lees je veel meer over de stranden.

Het strand van Punta Cana

Bioscoop

Is het eens een keer slecht weer of heb je om wat voor reden geen zin om in de zon te blijven (mogelijk dat je flink verbrand bent) dan kun je ook in Punta Cana een filmpje gaan pakken. Dat doe je bijvoorbeeld in Caribbean Cinemas – Bávaro dat gevestigd is in het San Juan Shopping Center. Deze moderne bioscoop heeft 7 zalen en laat vooral Amerikaanse topfilms zien. De normale films worden in het Engels getoond met Spaanse ondertiteling (dus ook geschikt voor toeristen). Animatiefilms worden in het Spaans vertoond en/of in het Engels met Spaanse ondertiteling. Je vind de cinema aan de Avenida Barcelo, Km 9.

Met dolfijnen zwemmen

Wie een keer met dolfijnen wil zwemmen die kan dat in Punta Cana doen. Wij zullen geen oordeel vellen over hoe diervriendelijk de mogelijkheden in Punta Cana zijn om met dolfijnen te zwemmen, want als je puur vanuit het belang van het dier kijkt dan is iedere vorm van gevangenschap of ‘gedwongen’ interactie tussen mens en dier niet goed voor dieren in het algemeen.
Bij Dolpin Explorer zijn er uiteenlopende programma’s te boeken om met dolfijnen te zwemmen. Dit geschiedt in een bassin in de oceaan, waardoor het geheel er natuurlijk uitziet. Prijzen beginnen rond de 150 dollar per persoon om met de dolfijnen te zwemmen. Spelen met dolfijnen (ook geschikt voor jonge kinderen en peuters) begint al rond de 100 dollar per persoon.
Bij Dolphin Discovery zwem je in speciale bassins die aangelegd zijn voor dit doel. Je zwemt dus niet in de zee met dolfijnen, maar in zwembaden met zout water. Dolphin Discovery is een commerciële keten die verspreid door het Caribisch gebied, in de Verenigde Staten en in Mexico meer dan tien parken bezitten waar je met dolfijnen kunt zwemmen. De prijzen zijn vergelijkbaar met die van Dolphin Explorer.

Een dolfijn

Santo Domingo

Dankzij de snelweg kun je vanuit Punta Cana tegenwoordig in zo’n 2,5 uur naar Santo Domingo reizen. Deze hoofdstad van de Dominicaanse Republiek is historisch gezien één van de belangrijkste steden van het continent Amerika. Het is de oudste nog bestaande door Europeanen gestichte stad. Het historisch centrum is dan ook echt de moeite van het bezoeken waard. Je kunt op eigen houtje naar Santo Domingo reizen, maar het gros van de toeristen boekt een georganiseerde excursie. Je hoeft dan zelf niet deel te nemen aan het verkeer, hoeft niet te zoeken naar een parkeerplek in Santo Domingo en je krijgt van de begeleidende gids uitleg over alles wat je tijdens de excursie te zien krijgt. Houd er wel rekening mee dat het een vrij lange dag is. Vaak word je al vroeg (voor 7 uur in de ochtend) opgehaald en ben je pas terug als het al donker geworden is.

Wil je weten hoe een excursie naar Santo Domingo eruit ziet? Kijk dan op Santo Domingo in 12 uur.

Excursie naar de hoofdstad Santo Domingo

Saona

De meest populaire excursie vanuit Punta Cana is een bezoek aan het schiereiland Saona. Want hoewel de stranden van Punta Cana al erg mooi zijn, de stranden van Saona overtreffen het. Wat kun je verwachten als je Saona bezoekt? In ieder geval een boottocht met een catamaran en/of speedboot. Welk vervoermiddel gebruikt wordt en welke route er gevaren wordt verschilt per aanbieder. Je bezoekt in ieder geval één, maar soms twee stranden op Saona. Welke stranden dat zijn verschilt ook weer per aanbieder. Soms kom je terecht op een vrij druk en lawaaierig strand terwijl er soms ook gebruik gemaakt wordt van een strand dat vrijwel exclusief door een bepaalde aanbieder gebruikt wordt. Tijdens een stop bij een zandbank kun je met levende zeesterren op de foto. Zeker ook de moeite waard is een bezoek aan het dorpje Mano Juan. Let op, want niet iedere aanbieder heeft dit dorp in zijn excursie verwerkt zitten.

Het grote voordeel van Saona is dat het hier door de ligging vaak beter weer is dan in Punta Cana. Op daghen dat het in Punta Cana bewolkt of regenachtig is heb je redelijke kans dat het weer op Saona aanzienlijk beter is.

Excursies van TUI

Reisorganisatie TUI heeft haar eigen aanbod van excursies die via de reisleiders verkocht worden. Dit geschiedt tijdens de welkomstbijeenkomst (in de regel de dag na aankomst), maar je kunt ook tijdens de reguliere bezoekjes aan het hotel de excursies boeken. Een deel van het excursie-aanbod van de grootste reisorganisatie van Nederland en België wordt door derden uitgevoerd en een ander deel wordt door TUI (of één van hun lokale partners) georganiseerd en is exclusief bij TUI te boeken. Het aanbod varieert van actieve uitstapjes zoals een buggytour, ziplining en duiken tot aan relax-uitstapjes naar Saona en boottochten. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen op veel excursies, maar niet alle excursies korting. Deze loopt op tot 50% van de prijs voor volwassenen.

Een topexcursie volgens eigen zeggen is Yuma Explorer. Hierbij bezoek je onder de enthousiaste begeleiding door Mama Gina de plaatselijke stad Higüey, een fruitplantage, een lokale markt en het vissersdorp Boca de Yuma, waarna je een boottochtje op de rivier maakt.

Excursies van Seavis

Een andere aanbieder met een uitstekende reputatie is SeavisTours Punta Cana. Dit Nederlandse familiebedrijf is al sinds 1999 actief in Punta Cana als aanbieder van excursies en is op Tripadvisor de nummer 1 touraanbieder in Bayahibe / Punta Cana. SeavisTours biedt een eigen VIP-tour aan naar Saona Island: een kleinschalig tour waarbij de drie beste stranden van Saona bezocht worden. Ook laat SeavisTours je de jungle en de zee zien in de Nature Complete Tour of neemt je mee de zee op om de vele bultrug walvissen te spotten die hier tussen half januari en eind maart rondzwemmen in de Baai van Samana. Wie van de wildernis houdt die kan de Tanama River Day boeken waarbij je je een hele dag begeeft op en rondom de rivier Rio Chavon.
Op hun website kun je het volledige aanbod en de prijzen zien. Je kunt de excursies vooraf via internet reserveren, wat wel net zo gemakkelijk is als je zeker wilt zijn van een plekje.

Excursies van Wimpy Punta Cana

Pure excursies met kleine groepen, dat is wat Wimpy al jarenlang vanuit Punta Cana aanbiedt. Toeristen die met Wimpy op stap zijn geweest keren allemaal lovend terug. De excursies worden door een Nederlandstalige gids begeleid. Voor mensen die dat prettig vinden is dat zeker een pluspunt. Denk hierbij aan gezinnen met kinderen. Toppers zijn volgens Wimpy zelf de Ecologische Jungeltour, de Saona Crusoe Expedition VIP en de Chavon jungletour met boottocht. Op de website vind je uitgebreide beschrijvingen van het excursieaanbod. Zoals je zelf zult ontdekken zijn de prijzen absoluut concurrerend. En Wimpy belooft dat de excursies geen verkapte verkooptours zijn. Dat is zeker een extra pluspunt, want als er iets is wat irritant is dan is het wel een gids die zijn zakken wil spekken door toeristen naar bevriende winkeliers te brengen om daarna commissie op te strijken.